Producători

Ghidul începătorului în Airsoft

 

Probabil că ați auzit de curând despre Airsoft de la prieteni ori de pe site-urile de specialitate. Persoane îmbrăcate în camuflaj, puști asemănătoare cu cele reale, însă fără a fi la fel de periculoase… scenarii de joc interesante... Ce spuneți dacă ați “gusta” măcar puțin din această experiență? Dar de unde să începeți? Ce “pușcă” v-ar fi necesară? Ce tip de camuflaj? Unde jucați? Și cu cine? Ce reguli nescrise sunt în Airsoft? Echipa noastră vă ajută să găsiți răspunsul la orice întrebare pe care o aveți și vă inițiază, pe cât este cu putință, în “tainele” airsoft-ului. În primul rând trebuie stabilit un limbaj comun: “armele de airsoft” nu sunt arme, sunt replici. De-a lungul acestui ghid, vom folosi cuvântul "replică" de fiecare dată când vom face referire la o “armă airsoft” și de aceea ar fi indicat ca și dumneavoastră să aplicați această regulă.

 

Ce este Airsoftul?

 

Airsoft-ul este un sport inventat în Japonia, în anii '70, din cauza restricțiilor impuse asupra armelor. Deoarece exista o piață foarte mare de colecționari, anumite firme au început să producă replici fidele ale armelor reale, pe baza armării manuale pe arc, care trăgeau cu bile de plastic, bile care, în cele din urmă, au fost standardizate sub forma bilelor de 6mm și de 8mm. Nu după mult timp au fost create și primele variante pe gaz și, puțin mai târziu, producatorul Tokio Marui a lansat primul sistem electric de propulsie a bilelor, A.E.G., adică Automatic Electric Gun, care a devenit principalul mod de propulsie.

Replicile Airsoft, datorită flexibilității și utilității lor sunt folosite în diferite scopuri. Sunt achiziționate de către colecționari pentru panoplii, de către jucători pentru competiții, utilizarea lor fiind foarte diversă de la reconstituiri militare până la operațiuni tactice și de poliție/armată pentru antrenament!

“Airsoft-ul este un sport bazat pe fairplay; acest sport are ca scop îndeplinirea anumitor obiective de către echipele desemnate și are ca efect direct punerea în conflict a acelor echipe, conflict care se rezolvă folosind replici Airsoft ce trag cu bile de 6mm”.

Airsoftul, ca sport, poate avea diferite teme care au același mod de joc, dar funcționalitate diferită:


  • Skirmish – Jocurile tip skirmish sunt printre cele mai comune și mai simple. În general, nu impun nici o limitare asupra echipamentului sau a modului de joc și se joacă cu obiective simple (ex: Capturarea steagului: două echipe dintre care una păzește steagul iar cealaltă trebuie să-l captureze).
  • Mil-sim – Acest tip de jocuri pune accentul pe imitarea antrenamentului și a efectuării de manevre militare cât mai aproape de cele reale. La jocuri mari sau evenimente este posibil ca mil-sim să încludă și petrecerea nopții în corturi militare sau diverse exerciții care imită viața de armată.
  • Reconstituiri/Reenactment – Tipul acesta de jocuri are ca element principal reconstituirea razboaielor trecute și implică îmbrăcarea și folosirea echipamentului conform perioadei în care s-a desfășurat bătălia reconstituită. Cel mai adesea întâlnim reconstituirea evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Cum îți alegi prima replică de Airsoft

 

Acum, după ce am clarificat ce este Airsoft-ul, următorul pas este cumpărarea primei replici. Dacă vreți doar să jucați Airsoft, aveți o gamă mai variată de opțiuni și de prețuri disponibile dar, și timp de căutare mai mare, deoarece trebuie să vă decideți asupra unui model anume, de la o anumită firmă, la un anumit preț. Dacă porniți cu ideea că vreți un anumit tip de replică, ceva specific, cum ar fi MP5, M4 sau AK, veți avea  timpul de căutare mult mai scurt.

O replică Airsoft poate valora între 100 RON și 3000 RON, în funcție de modul de tragere, de funcționalitate, de calitatea materialelor și a atenției oferită detaliilor, cu o mica excepție: replicile de antrenament Systema, care costă aproximativ  4000-5000 RON. Un pistol pe arc, cu armare manuală, din plastic, fără siguranță funcțională, poate costa 150 de RON, dar o replică electrică de calitate, de la G&P, realizată din aluminiu și otel, cu piese interne foarte bune și construcție de detaliu, poate ajunge la prețul de 1400 RON.

Uneori, bugetul alocat nu este suficient pentru a achiziționa o replică de calitate și, din acest motiv, cea mai bună alegere este replica ce are raportul performanță/preț cel mai bun. Un AK de la CYMA, de exemplu, care poate fi găsit și cu denumirea de STTi/Warrior, costă între 500 și 600 RON, și deși are o construcție din ABS/Plastic și pat imitație de lemn, este o replică destul de fiabilă și  funcțională, având o rezistență mare în timp.

 

Replicile se împart în câteva grupe, în funcție de modalitatea de tragere:

  • Replici pe baza de arc cu armare manuală: aici intră pistoalele cu un preț mai scăzut, dar și shotgun-urile (puștile de vânătoare)/sniper-ele (puștile cu lunetă), datorită modului realist de armare identic cu al armelor reale;
  • AEG-uri – Automatic Electric Gun: replici cu funcționare electrică, capabile de foc automat;
  • GBB – Gas Blow Back: replici cu funcționare pe gaz sau CO2, care imită acțiunea armelor reale prin reculul oferit de diversele piese puse în mișcare la acționarea trăgaciului. În general, sunt doar pistoale în această categorie, foarte puține cu foc automat dar, de curând, au devenit disponibile multe pistoale-mitralieră, de exemplu M4 pe gaz, cu recul;
  • NBB – Non Blow Back: similar cu GBB-urile. Funcționează tot pe CO2 sau gaz, dar nu au recul și slide-ul/culasa/manșonul este fix.

 

Dacă doriți să achiziționați produsul  pentru joc, vă recomandăm să începeți cu o replică electrică, automată (AEG) sau cel puțin cu un pistol pe CO2 sau gaz (GBB/NBB – GAS Blow Back/Non Blow Back). În afara puștilor cu lunetă/sniper-elor și a anumitor tipuri de puști de vânătoare/shotgun-uri, replicile cu armare manuală nu sunt foarte competitive.

 

 

Clasificarea replicilor după preț:


  • 200-450 RON: În această grupă avem doar două replici electrice care sunt destul de bune pentru a fi folosite la joc, pistolul Cyma Glock G18C și orice variantă de MP5K de la Galaxy (G.5) și câteva pistoale pe gaz care sunt utile la joc: Army G18, STTi CZ75, STTi M92F. Ca replici manuale, recomandăm shotgunurile Dboys M56;
  • 450-900 RON: În această grupă regăsim majoritatea replicilor electrice chinezești, de o calitate a finisajelor inferioară comparativ cu cele mai scumpe, dar care oferă un raport calitate/preț foarte bun. Printre cele mai cunoscute enumerăm: AK47/74 de la Cyma (recunoscute și ca Warrior/Cybergun/STTi), M4 de la Dboys sau Jing Gong (recunoscute și ca STTi/Cybergun), MP5 de la Jing Gong (recunoscute și ca STTi/Cybergun), M14-uri de la Cyma (recunoscute și ca STTi) sau G36 de la Jing Gong (recunoscute și ca Cybergun/STTi). Se găsesc și replici complet metalice la aceste prețuri sau replici ce au în componența oțel și lemn! Acestea din urmă sunt, de obicei, în gama superioară de preț. Majoritatea pitoalelor bune se situează în aceasta gama de pret. Firmele care le comercializează sunt: KSC cu Glock 18C/USP.45, KWA cu Beretta M92F și multe altele. Ca replici manuale vă putem oferi sniper-ele de la Well, JG și ASG;
  • 900-3000 RON: Replicile din această grupă sunt, în general, de o calitate foarte bună din punct de vedere al finisajelor și al pieselor interioare. Aici regăsim replicile din gama Classic Army cu corpuri de metal, unele având marcaje ale armelor reale, replicile de la G&P/G&G/VFC care pun accentul pe finisaje superbe precum și replicile de la SRC sau ICS care sunt pre-upgradate din fabrică cu piese de o calitate excepțională. Puține pistoale intră în această grupă de preț, în general sunt replici pre-upgradate sau cu diferite accesorii, de calitate excepțională sau cu marcaje licențiate. Ca replici manuale, avem o gamă foarte bună de la Tokio Marui, VSR sau a sniper-elor pe gaz de la Tanaka.

 

Vizualizând unele produse probabil că ați fost atras de aspectul sau prețul unora, dar cu siguranța doriți să înțelegeți mai bine specificațiile tehnice menționate.

Detaliile importante pe care trebuie să le folosiți pentru comparații sunt următoarele:

  • Producător: compania producătoare/rebrander-ul;
  • Sistem operare/Modalitatea de propulsie: electrică/pe gaz/cu arc;
  • Moduri de tragere: ce posibilități avem odată ce se acționează tragaciul: semi-automat, automat și repetiție (armare manuală la fiecare foc).
  • Calibru: diametrul bilei trase este în proporție de 95% din cazuri 6mm iar restul de 5% fiind de 8mm;
  • Construcția corpului: materialele ce compun exteriorul principal al replicii pot fi: ABS/plastic ori nylon (un material mai dur) sau metal care poate fi zamac (care este un metal slab) sau oțel;
  • Detalii metalice: mici piese din metal, ex. trăgaci, cătări, pini (bolțuri de siguranță);
  • Inscripții: dacă replica are marcaje sau nu;
  • Hop-up: dacă replica are hop-up sau nu, și dacă acesta este ajustabil;
  • Montura Luneta / dot sight: dacă replicii i se poate atașa vreun accesoriu optic;
  • Baterie: dacă replica include și baterie;
  • Viteza de tragere: unul dintre cele mai importante detalii, viteza de tragere dictează distanța la care ajunge bila și cât de puternică este această replică. O viteză mai mare înseamnă energie mai multă eliberată odată cu fiecare bilă și astfel, exista posibilitatea rănirii superficiale dacă se trage de la distanță mică;
  • Încărcătorul: încărcătorul cu care vine replica poate să fie high/mid/low/real capacity sau drum-mag. Pistoalele în general vin cu mag-uri standard de 20-30 de bile, așadar în continuare ne referim numai la încărcătoare de replici electrice;
  • High capacity/hicaps: aceste încărcătoare au între 200-600 de bile și necesită acționarea unei rotițe în mod repetat în timpul tragerii;
  • Medium capacity/midcap sau low/real caps: aceste încărcătoare au între 15-120 de bile și împing bilele printr-un canal cu ajutorul unui arc. Nu este necesară orice altă acțiune în afară de alimentarea bilelor în încărcător;
  • Magazie mare, tip drum, de obicei pentru armele de suport (ex: mitraliera): aceste încărcătoare sunt de o capacitate foarte mare, peste 1000-2000 de bile și funcționează pe bază de baterii.

 

O altă clasificare a replicilor realizată în urma testelor de joc este făcută în funcție de viteza de ieșire a bilei și recomandările de distanța pe care le facem astfel încât utilizarea replicii să nu provoace leziuni partenerilor de joc.


  • 60m/s – 10-15 metri – Se poate trage la o distanță de un metru fără rănire;
  • 90m/s – 25-30 metri – Se poate trage la o distanță de un metru fără rănire, dacă se folosesc metode de protecție (bila nu intră în contact direct cu pielea);
  • 110m/s – 35-40 metri – Nu este recomandat să trageți spre cineva care este la o distanță mai mică de 3-5 metri;
  • 120m/s – 40-45 metri – Nu este recomandat să trageți spre cineva care este la o distanță mai mică de 7-10 metri;
  • 140m/s – 55-60 metri – Nu este recomandat să trageți spre cineva care este la o distanța mai mică de 15 metri;
  • 160m/s – 80-85 metri – Nu este recomandat să trageți spre cineva care este la o distanță mai mică 20 de metri.

 

Acum vom clarifica noțiunea de “rebrander”. Rebrander-ul este acea firmă care preia produse de la anumite fabrici/producători și le revinde sub nume propriu. Deseori aceste firme, la rândul lor, verifică sau îmbunătățesc produsele și astfel, ele vor asigura suport tehnic și comercial. Rebrander-ul va asigura garanția calității acelor produse care dacă ar fi cumpărate direct de la sursă, ar putea avea probleme chiar din cutie. Din acel moment, acea firmă devine emblema produsului. De aceea, de multe ori când vedeți Cybergun/Warrior/STTi, acestia sunt rebranderi la firmele producătoare gen Jing Gong, Well, Dboys etc.

 

După ce ați achiziționat replica, ce urmează în continuare?

 

Înainte de toate, trebuie menționat ce înseamnă posesia unei replici de Airsoft. Posesia unei replici de airsoft, în anumite cazuri în proporție de 99% asemănătoare cu o armă reală, implică și câteva responsabilități. Cel mai important lucru: nu ieșiți cu replica dumneavoastră în public decât dacă este bine protejată de privirile celor din jur. Tratați replica de Airsoft ca și cum ar fi o armă reală. Gândiți-vă ca multe persoane, inclusiv organele de poliție, se vor gândi prima oara: “Are o arma!”, nu se vor gândi: “Are o replică Airsoft.” Recunoașteți acest fapt și tratați-l cu cea mai mare seriozitate. Replica poate să fie scoasă din geanta de transport specială, care o acoperă integral, numai pe terenul destinat jocului sau pe un teren privat izolat. Replicile de Airsoft nu pot provoca răni serioase când sunt folosite în mod corespunzator, chiar și când se trage de la distanță mică cu putere mare. Pot răni totuși dacă sunt folosite într-un mod NECORESPUNZĂTOR. Regula de aur este “FOLOSIȚI OCHELARII DE PROTECȚIE ATÂT VOI, CÂT ȘI PERSOANELE DIN JURUL VOSTRU, ATUNCI CÂND SE FOLOSEȘTE O REPLICĂ”. Ochii sunt singura parte a corpului care poate fi rănită grav dacă este lovită de o bilă ieșită dintr-o replica de Airsoft. Desigur, se pot fisura dinți, o bila de 6mm poate penetra pielea, dar toate aceste răni sunt reparabile sau se pot vindeca fără urme evidente. Ochiul este punctul vulnerabil la proiectilele de Airsoft și ca atare, trebuie protejat. În continuare, vă voi prezenta niște reguli de siguranță, plus o mică recapitulare:

 

  • 1) ÎNTOTDEAUNA când folosiți sau este folosită o replică, este obligatorie purtarea OCHELARILOR DE PROTECȚIE!
  • 2) ÎNTOTDEAUNA țineți replica cu țeava într-o direcție sigură (nu puteți răni pe cineva/nu puteți deteriora ceva)
  • 3) ÎNTOTDEAUNA țineți degetul departe de trăgaci, pe gardă cel puțin, când nu doriți să trageți.
  • 4) ÎNTOTDEAUNA țineți replica fără încărcător în ea și cu hop-up-ul golit (nu mai există bilă pe țeavă) când nu doriți să o folosiți.
  • 5) Trebuie să știți întotdeauna cine/ce este ținta, ce este până la ținta și ce este după țintă.
  • 6) Asigurați-vă că replica este în stare de funcționare înainte de utilizare.
  • 7) NU SCOATEȚI NICIODATĂ REPLICA ÎN PUBLIC! Dacă trebuie să o transportați, folosiți genți care acoperă în întregime replica.

 

Vă recomandăm să respectați întocmai aceste reguli atât pentru protecția și siguranța voastră, cât și pentru cea a prietenilor sau a partenerilor de joc. De asemenea, vă rugăm să nu folosiți replica asupra persoanelor care nu sunt protejate corespunzător, având cel puțin ochelari de protecție. Dacă doriți să faceți trageri de tir, duceți-vă la un poligon sau într-un loc izolat, unde sunteți sigur că nu veți produce daune sau nu veți afecta integritatea fizică a altor persoane. Odată cu replica ar trebui să primiți și un mic manual de utilizare care vă va spune exact ce trebuie să faceți pentru a vă aduce replica în stare de funcționare, de la încarcarea bateriilor până la alimentarea încarcatoarelor cu bile. 

 

 

 

 


Vreau să joc Airsoft!

 

Dacă nu ați luat replica pentru panoplie sau exclusiv pentru tir ci pentru a juca airsoft, următorul pas este să vă găsiți două componente necesare: un grup de persoane pasionate de Airsoft și o locație unde să puteți juca, locație pentru care să aveți eventual și o aprobare. Puteți să începeți această căutare intrând pe www.airsoftromania.com/forum unde puteți afla mai multe detalii. Airsoft România este cel mai vechi site de Airsoft din țară, iar forumul a devenit principalul mod de angrenare al jucătorilor de airsoft în mediul online, oferindu-vă posibilitatea de a găsi coechipieri sau adversari de joc în zona dumneavoastră. În general echipele care organizează jocurile au acces la locații care au primit aprobare pentru desfășurarea jocului. Încercați să evitați locații în curs de degradare accentuată.

 

Seara de dinainte de “război”

 

Sfaturi cu privire la ce trebuie sa faceți înainte de a merge la joc?

 

  • 1) Încărcați bateria din replică dacă aveți replica electrică;
  • 2) Încărcați încărcătorul/încarcatoarele cu bile;
  • 3) Puneți într-un rucsac tubul de gaz dacă folosiți, un bb-loader (încărcător rapid de bile) plin, bile extra, ochelarii de protecție, bocancii  pe care îi aveți în dotare și pe care vă recomandăm să îi purtați pentru a evita accidentele în teren, mănușile de protecție și orice alt echipament tactic pe care vreți să îl folosiți, eventual side-arm-ul (replica de rezerva);

 

Airsoft tabu, ce sa nu faceti la joc

 

În continuare vă voi enumera câteva reguli nescrise pe care ar trebui să le urmați:

  • Jocul se bazează pe fairplay și onoare. Dacă se întâmplă una din aceste situații, strigați “MORT” și ieșiți din joc. Nu fiți nemuritor. Este de preferat să nu strigați “IEȘI CĂ TE-AM LOVIT!”. Aveți încredere că inamicul o să zică “mort” la fel de bine cum ați făcut și dumneavoastră când ați fost lovit.
  • Dacă jocul are anumite reguli mai speciale, întotdeauna întrebați dacă aveți neclarități. Nu plecați de la briefing-ul (prezentarea strategiei) de joc fără să aveți toate datele clare în minte.
  • Timpul de respawn (reînviere), de obicei e foarte subiectiv, nu abuzați de asta.
  • Dacă sunteți într-o situație în care ar fi neplăcut pentru inamic să trageți cu replica dumneavoastră, fiind o distanță mică, trageți la baza picioarelor, sub genuchi.
  • Incercati sa aveti o disciplina a degetului de tragaci foarte bine exersată. O să vă ajute foarte mult să evitați loviturile “din sperietură”, de după colț.
  • Nu faceți blindfire (foc tras în orb). Nu scoateți replica și trageti cu ea, neavand linie de ochire. E foarte periculos pentru dvs. cât și pentru ceilalți prezenți în aria de tragere.
  • Nu în ultimul rând distrați-vă, de aceea sunteți acolo.

 

Seara de după “razboi”

 

Sfaturi cu privire la ce ar trebui să faceți după ce ați participat la joc?

 

  • Descarcăți încărcătoarele;
  • Puneți hop-up-ul la 0;
  • Goliți camera de hop-up dacă nu ați facut asta la joc;
  • Scoateți bateria din replică, opțional descărcați-o sau dați-i un ciclu descărcare/încărcare;
  • Recomandăm  curațarea replicii și țevii replicii de fiecare dată după joc.

 

 

Sfaturi de îngrijire a replicii

 

O replică funcționează cu atât mai bine cu cât gradul de întreținere care îi este atribuit este mai ridicat. În continuare, vom  menționa câteva tehnici de întreținere a replicilor de airsoft.

Procesele de gresare și întreținere la replicile de Airsoft se fac doar cu ulei siliconic/vaselină siliconică, deoarece în replică există multe componente din plastic sau din cauciuc care se pot degrada dacă sunt tratate cu alte tipuri de uleiuri.

  • Țeava – Înainte de curățare, dați hop-up-ul la 0, luați tija care a venit cu replica dumneavoastră, puneți puțin material textil prin urechile tijei și introduceți-o pe țeavă pentru a curăța zona. Apoi dați un spray scurt de silicon în interior și repetați aceeași operațiune cu tija și materialul textil, o dată sau de două ori. După curățare, precizia primelor 100 de bile estimativ este una mai scazută, din cauza siliconului care s-a depus pe guma de hop-up, dar care o să se elimine după acele 100 de focuri.
  • Manson/Culasa/Slide - La toate pistoalele GBB este necesară o gresare serioasă și precisă, a locului unde culisează manșonul/culasa/slide-ul. Scoateți slide-ul de pe replică, aplicați puțină vaselină siliconică densă pe ramele unde culisează slide-ul și unde vedeți urme de contact. Puneți la loc și stergeți excesul de vaselină.
  • Valve - Toate replicile pe gaz folosesc valve pentru a funcționa. E util să dați puțin spray siliconic pe acestea ca să le mențineți în condiții optime de funcționare. Menționez cele două valve de pe încărcător plus buza de alimentare și valva de la pistol unde face contact cu încărcătorul.
  • Piston/Cilindru - La anumite replici sniper, puști cu lunetă cu armare manuală, este necesară gresarea foarte bună a pistonului și a cilindrului. Aplicați vaselina siliconică densă pe exterior, și ulei siliconic pe interior la piston.
  • Interiorul gearboxului - Nu se recomandă ca o persoană fără experiență să facă aceasta operațiune, recomandam apelarea la un service specializat. Ea implică aplicarea de vaselina siliconică densă pe pinioane, vaselină de cilindru pe unitatea de aer și pe duză, plus verificarea și ștergerea unsorii de pe contactele de la trăgaci.

 

Cum îți alegi echipamentul de airsoft?

 

Nu va dura foarte mult până când veți vedea la alți jucători și vă veți dori și dumneavoastră un echipament tactic. Un toc de pistol, un “sling” (curea) de replică, o vestă tactică de care să vă prindeți încărcătoarele și multe altele. Datorită cantității și varietății de produse disponibile, noi vă vom ghida în a înțelege limbajul folosit în airsoft și în a vă răspunde la potențialele întrebări legate de acest sport!

 

  • Ce este MOLLE (PALS)? Este un sistem modular de “tabele” din material textil foarte rezistent care e făcut să primească o varietate infinită de configurații tactice. Buzunarele nu sunt cusute pe vestă, ele se prind de acele “tabele” și se fixează în loc cu capse sau chingi. Astfel, un buzunar de încărcătoare poate fi mutat oriunde;
  • Ce camuflaj să aleg? Camuflajul Flecktarn sau DPM este potrivit pentru zona de pădure, ACU pentru  zone urbane iar Multicam-ul este folosit în ambele zone, dar nu este excelent la nici un tip de zonă;
  • Care e diferența între un sling/curea de arma 1-2-3 point/puncte? O curea într-un singur punct se prinde de obicei de partea din spate/mediana a replicii. E utilă pentru că se poate face schimbarea de umăr/dintr-o mâna în alta foarte rapid. Slingul 2 point e un sling normal care se prinde de față și spatele replicii. E util pentru că se poate schimba centrul de greutate astfel încăt să nu obosească un umăr.  Sling-ul în trei puncte combină un sling în două puncte cu abilitatea de a schimba umărul în timpul jocului.
  • Nu am unde să îmi tin pistolul, ce pot sa fac? Aveți mai multe opțiuni. Un toc de picior, un toc de piept, un toc care se prinde pe vesta dumneavoastră sau un toc de gleznă.
  • Merită să folosesc genuchiere/cotiere? Recomandarea noastră este ca să le aveți la fiecare joc, dar în special la jocuri care se desfașoară în locații vechi industriale, aflate în ruină, pline de cioburi sau fiare ascuțite;
  • Ce fel de bocanci am nevoie pentru Airsoft? Orice pereche de bocanci cu talpă groasă și rezistentă  și care să vă țină glezna;
  • Mănuși pentru ce am nevoie? În primul rând pentru protecție. Loviturile la cartilajele degetelor sunt cele mai dureroase, în special în sezonul rece;
  • Ce fel de ochelari de protecție, trebuie să-mi cumpăr? Orice pereche de ochelari de protecție de la noi este testată înainte să ajungă în stoc. Recomandăm o pereche care să acopere cat mai bine zona ochilor;
  • Port-încărcătoarele/pouchurile de mag-uri, sunt universale? Nu. În general port încărcătoarele sunt împărțite în trei categorii. Port încărcătoare de STANAG/5.56/M4/M16, port încărcătoare de AK/7.62/M14/ScarH și port încărcătoare de mag-uri de pistol. Diferența constă în lațimea port-încărcătorului în principal, forma și stilul încărcătorului. Există totodată mici amestecuri de compatibilitate când vine vorba de încărcătoare mai speciale, cum ar fi cele de G36/SIG/AUG.

 

Recomandare: Bucurati-vă de opțiunile ce le ofera Airsoftul ca sport, simțiți-vă bine pe terenul de joc și fiți fairplay!